Annons
Annons

Att odla tomater


 

Jag har börjat odla tomater, och det går så fort framåt! Tänkte göra en miniguide hur man går tillväga, om man nu skulle vara sugen på att bli lite mer Mandelmann-ig i sin vardag. Här är några olika sätt att odla tomater – dels från frö, men också från tomatskiva!

Annons

isabel-boltenstern-odla-tomater

STEG 1 – Först gäller det att välja metod, och tomater. Eftersom detta var min första gång körde jag både frö-metoden och skiv-metoden, PLUS att jag hade tre olika sorters tomater. Till vänster ser ni pappkartongerna från Clas Ohlson som jag använde att plantera i.

isabel-boltenstern-odla-tomater1

STEG 2 – För frö-metoden krossade jag en tomat, plockade ut allt klägg (som ni ser till vänster). Därefter drog jag bort hinnorna som sitter runt de små fröna, och de torra ligger där till höger. De torra, hinnfria fröna, gäller det att hålla ett öga på. De är så förbaskat små att man lätt typ nyser bort dem. Och väljer man skivmetoden är det inte svårare än att skära några tunna skivor:

isabel-boltenstern-odla-tomater2

STEG 3 – Därefter är det dags att plantera! Fröna petade jag ner i såjorden, ca tre centimeter ner, och täckte sedan över. Precis samma gjorde jag med skivorna, fast lite närmre ytan. Såhär såg det ut precis innan jag täckte över med lite mer jord:

isabel-boltenstern-odla-tomater4

STEG 4 – Var tredje morgon sprutade jag vatten på jorden, för den ska alltid vara lite fuktig. Dessutom satte jag över en vanlig plastpåse för maximal växthusfeeling. Glöm inte att göra hål i påsen bara, så syre kommer in. De ska stå på en ljusplats, så jag valde fönsterkarmen ovanpå ett småsvettigt element. Det verkade vara toppen, för redan efter två veckor såg det ut såhär:

isabel-boltenstern-odla-tomater5

Och såhär ser de ut idag! Eftersom jag är en växtnoob fattar jag inte varför den gula tomatplantan ser olika ut beroende på skivmetoden (vänster) och frömetoden (mitten)? Om någon vet: kommentera! Det börjar iallafall bli dags att plantera om de i krukor, så det ska jag göra nästa vecka.

isabel-boltenstern-odla-tomater6

Hoppas ni uppskattade denna miniguide i hur man odlar tomater hemma! Fullkomligt älskar detta lilla pyssel, och tänker att vår balkong kommer vara superfrodig och fin på försommaren? AH, längtar!

(0)
(0)
5 kommentarer | Translate
 

Annons


Laddar